Problemes amb els fitxers d'usuari

Alguns motius pels quals es poden corrompre els fitxers de dades de l'usuari
Com esbrinar si un problema és causat pels fitxers de dades
Què cal fer quan s'han espatllat o corromput els fitxers de dades
Què significa exactament corrupció de fitxers
Em falten dades! Què ha pogut passar?



Si feu servir el programa tots els dies, és només una qüestió de temps que algun dels fitxers de dades s'espatlli. Si feu servir el vostre automòbil tots els dies, és només una qüestió de temps que se us punxi una roda. Totes dues coses són inevitables. Però tenen remei. El tractament de dades implica dotzenes, centenars d'operacions de lectura i escriptura a cada sessió. Si bé es tracta d'un procés d'alta precisió, no pas per això està exempt del risc de patir algun accident.

Si us cal tenir WinOmega obert permanentment, adquiriu l'hàbit de tornar a la pantalla principal quan acabeu d'introduir o consultar dades. En aquesta situació els vostres fitxers estan tancats i protegits de talls de subministrament elèctric i penjades de l'ordinador (si bé encara es podrien perdre en cas de fallada mecànica o lògica del disc o dispositiu on estiguin escrits).

Si us plau, llegiu atentament els paràgrafs següents, ja que us poden estalviar més d'un disgust.

Alguns motius pels quals es poden corrompre, i inclús perdre, fitxers de dades de l'usuari

Els asteriscs (*) indiquen els motius que poden ser imputables a l'usuari.

En parlar de discos incloem també altres dispositius que no són pròpiament discos girant, com memòria flash en forma de pen drives i SSD (Solid State Drives), i altres que puguin aparèixer en el futur.

Tot això sembla més que suficient perquè no us descuideu d'obtenir còpia de seguretat regularment.

Un bon hàbit de prevenció és mantenir el programa sempre a la pantalla principal quan no hi estigueu treballant, perquè en aquest punt teniu la seguretat que tots els fitxers de dades estan tancats i fora de perill.

Com esbrinar si un problema és causat pels fitxers de dades

En un lloc qualsevol del disc dur creeu una carpeta amb un nom qualsevol, per exemple, Proves. Obriu WinOmega i entreu a Utilitats > Fitxers > Carpeta de Treball. Seleccioneu-hi la carpeta que acabeu de crear. Contesteu que sí a la consulta sobre crear fitxers buits. Tot seguit aneu al punt exacte del programa on apareixia el problema i provoqueu-ne la reaparició. Si el problema no sorgeix ara en el lloc esperat, és molt probable que els vostres fitxers de dades estiguin espatllats, totalment o parcial. No us descuideu de tornar a la carpeta de treball original abans de seguir operant.

"Em falten dades! Què ha pogut passar?"

No és gens estrany que treballant amb ordinadors algun cop ens vegem sorpresos perquè inesperadament ens falta una part o la totalitat de les nostres dades. Sovint la primera reacció en aquests casos consisteix a culpar al programa, sigui WinOmega o un altre qualsevol. La veritat és que és molt difícil que un programa, el que sigui, elimini dades introduïdes per l'usuari i és quelcom que gairebé mai no passa, almenys amb programes consolidats. En la realitat existeixen, tanmateix, nombroses causes per les quals poden desaparèixer dades, i és per aquest motiu que insistim molt a disposar sempre de còpies de seguretat actualitzades.

Quines poden ser aquestes causes? Intentarem fer-ne una llista no exhaustiva, indicant les més comunes amb què es pot trobar un usuari de WinOmega, per ajudar-lo a evitar el problema i resoldre'l, si és possible.

Tingueu tota la cura possible i obteniu còpia de seguretat tots els dies, perquè el valor de les vostres dades pot ser incalculable.


Al principio